Joachim Fredrik Winsnes (1809-1900)
Han ble lege i 1838 og kom til Kongsvinger 1843. Ble sjef for Odalske kompani fra 1845. Bodde først i leide rom på festningen i den nye kaserne. Det som i dag er hotellrommene.
Kjøpte i 1869 en av Langeland gårdene og flyttet dit. Han eide etter hvert også Frederiksberg med Vangen øvre og det området av Alfsplassen som siden ble kalt Winsnesløkka.
I 1886 solgte han eiendommer og flyttet til universitetspedell Sætherns gård ved Torvet. (Midsemgården – Torggaten 1/ Øvre Langelands veg 1 A-D)
Han tok avskjed som lege i 1873, men fortsatte sin praksis helt fram til sin død i 1900, 91 år gammel. Han var da landets eldste lege.
Erik Werenskiold forteller i brev til Jonas Lie:
«Gamle Winsnes kjender du nok; han bevægede sig i den meget gamle takt, hvor man talte «en og tyve – to og tyve»; var doven og magelig, klippede sitt Skjæg aldeles som en streg nedentil, -så ret afklippet; talte langsomt og med møye; men når han, kaptein Bang og min fader var sammen, kunde de tre allene holde et leven som halvhundrede almindelige mennesker; talte alle på en gang, Bang med sitt høye hvin og Winsnes med en blid, lang, befugtet stemme og min fader med en svær knarkende bast og når de så lo, så brake det i træstuen!»
Pedell Sæthern solgte i 1861 en del av Alfsplassen til Hedemarks amt for hjelpefengselet. I 1867 solgte hans arvinger resten av plassen og korpslege Winsnes ble eier. I 1901 kjøpte Kongsvinger kommune Winsnesløkka fra Winsnes dødsbo.
Byen kjøpte Winsnesløkka for kr 5000,-. Den var lenge leid bort som løkke, var dyrskuplass og mye annet. I 1921 vedtok formannskapet å stille Winsnesløkka til disposisjon for opparbeiding av idrettsplass. Det tok tid før arbeidet kom i gang.
Høsten 1924 fikk KIF seg endelig overlatt Winsnesløkka mot at plassen ble gjort ferdig og at den ble tilgjengelig for byens barn som lekeplass når den ikke ble brukt til idrett. Byen hadde to idrettslag, Kongsvinger Idrettsforening, KIF, og arbeideridrettsforeningen FRAM. Mange spennende fotballkamper ble spilt mellom disse to på Winsnesløkka. Interessen var stor, folk gikk mann av huse når det var fotballkamp, særlig mellom de to bylagene.
Om vinteren var det skøytebane på Winsnesløkka. I 1925 ble det lagt vannledning fra til plassen slik at det ble lett å sprøyte vann på den. Lys ble også satt opp. Det ble tent samtidig med gatebelysningen.
Da Gjemselund ble åpnet i 1953, ble idrettsplassen på løkka nedlagt.
Markensplasser
Den første markensplasen var fra starten av, høsten 1798, på Kirketorget. Fra 1902 til 1927 var dyrskuet flyttet til Winsnesløkka.
Leiligheter til folket
På senhøsten 1945 ble Kongsvinger og Omegns Boligbyggerlag stiftet, med Rolf Lie Kaaten som styreleder. Tre år senere ble Reidar M. Olsen valgt til leder, og en epoke tok til.
Det første helhetlige byggeprosjektet i KOBBLs legi var på den gamle fotballbanen på Winsnesløkka. I 1959 stod de første leilighetene klare, reist av Øivind M. Fjeld.
De første flytter inn
tid for oppussing
Gjengir teksten fra Glåmdalen 17. september 1993:
De to boligblokkene på Winsnesløkka i disse dager en omfattende rehabilitering. Blokkene som ble bygget i 1958- 59 får nå en grundig utvendig forbedring. Det utføres arbeider for drygt 2,2 millioner kroner. Disse arbeide- ne er satt bort til Ø. M. Fjeld og skal være ferdig 15. november. Rehabiliteringen omfatter isolering av yttervegger, utskifting av vinduer i trappeoppganger, utvidelse av inngangspartier, etterisolering av loftsgulv, utskjøting av gavlutstikk og tilleggsisolering av langvegger. Utskifting av verandadører ble foretatt i 1985, taket ble reparert året etter, vinduene ble skiftet i 1987 og inngangsdørene ble skiftet ut i 1990. Det er de større utbedringsarbeidene som er foretatt tidligere.
— Det er styret i borettslaget, og beboerne selv, som har tatt initiativet og bestemt seg for å foreta denne rehabiliteringen, sier forvaltningsleder Thor Brandval i Kongsvinger og Omegn Boligbyggelag. — Vi har hatt forholdsvis kalde leiligheter i borettslaget, og ønsket å noe for å rette på det. På sikt kan det gi sparte utgifter til fyring, mener styreleder Jorid Okkenhaug. Husleieprisen økes med 150 kroner måneden som en følge av rehabiliteringen, og er nå 1.150 kroner måneden. Noe av det rimeligste som er å finne på boligmarkedet i Kongsvinger.
— Vi ønsket å legge økningen på et så lavt prisnivå som mulig, og heller ta betalingen for rehabiliteringen over flere år. På den måten slipper de mange eldre som nå bor i blokkene, å ta hele belastningen, sier Okkenhaug. Det er til sammen 42 leiligheter i borettslaget, som er ett av de aller eldste i Kongsvinger. Blokkene på Winsnesløkka ble reist på tomta til Kongsvingers gamle idrettsplass. Der ble det i sin tid arrangert fotballkamper, friidrettsstevner og skøyteløp. Hjalmar Andersen deltok i flere løp der.
—————–
Etter den tid har det vært mer oppussing. Bl.a. av det elektriske anlegget, rørsystemet og nye innglassede balkonger.
Tekst: Arve Urlin
KILDER: Indlandsposten Hedemarkens Amtstidende Kongsvinger Arbeiderblad Østlendingen Glåmdalen Hamar Stiftstidende Solør-Odal : Eidskog, Kongsvinger, Sør-Odal, Nord-Odal, Grue, Åsnes, Våler : tidsskrift for lokalhistorie og kultur.